Palaemon adspersus
Roskilderejen eller fjordrejen som den også hedder, er udbredt i Roskilde fjord. Den foretrækker områder med ålegræs.
Tidligt om foråret lever roskilderejen på lavt vand tæt på kysten, men efterhånden som vandet bliver varmere trækker den ud på dybere vand. Rejerne har stor betydning for fjordens økosystem, idet de æder en lang række mindre dyr og selv er føde for mange fiske arter, og krabber.
Fakta:
- Antal æg: ca. 3000
- Levealder ca. 4 år
Vidste du at… Roskilderejen kan skifte farve? Roskilderejen er normalt gennemsigtig og gulgrå, men kan også være mørkebrune. Farvevariationen skyldes, at rejerne er i stand til at tilpasse deres farve alt efter bundforholdene.
Parrer sig mens skallen er ny og blød
I det tidlige forår danner hunnen æg, som endnu ikke er befrugtet, de ses som et mørkt område lige under hovedskjoldet. Parringen foregår med en eller flere hanner lige efter et skalskifte.
Æggene klæber sig herefter fast til hunnens halefødder. Her opbevarer hunnen æggene i cirka en måned indtil de klækker. Store hunner kan bære helt op til 3.000 æg under bagkroppen.
Roskilderejen er egentligt bare en fjordreje som kommer fra Roskilde Fjord. Men da tilføjelsen af bynavnet gjorde rejen mere attraktiv på de københavnske fiskemarkeder i 1800-1900 tallet, har det hængt ved. Roskilderejen bliver rød ved kogning og gjorde den derfor også mere attraktiv end hesterejen.
Du kan læse mere her: