Hestereje

Crangon crangon

Hesterejen er almindelig i Roskilde Fjord, især på lavt vand i fjordens nordlige del. Hesterejer lever ofte i meget store antal på sandbund. De jager om natten og ligger som regel nedgravet i sandet om dagen, kun med øjne og følehorn fri.

Hestereje

Fakta:

  • Æg: 1.500-14.000
  • Levealder: Ca. 2 år

Vidste du at… Hesterejen kan skifte køn i løbet af livet? De mindste hesterejer er oftest hanner, der senere udvikler sig til hunner. 

Hesterejen jager
Hesterejen lever af børsteorme, tanglopper, pungrejer, alger, vandlopper, rurlarver og helt små fisk, men de kan også være kanibaler og spise hinanden.

I det tidlige forår lægger hunnen de første æg, hun kan lægge æg 2-3 gange om året, og hver gang lægger hun mellem 2.000-14.000 æg, som hun bærer under bagkroppen i 1-2 måneder, indtil de klækker. Mens hunnen bærer rundt på æggene, sørger hun for, at de får ilt nok ved at slå nogle kraftige slag med sin halevifte.

Hesterejens fjender er både fugle, fisk, krabber og søstjerner. Særligt havørreder og skrubber jager hesterejer. I Danmark er der ikke tradition for at spise hesterejer, måske fordi de ikke bliver røde ved opvarmning som Roskilderejer.

De kan læse mere her: