En voksen musling kan filtrere 6 liter vand i timen. Der er flere millioner muslinger i Roskilde Fjord – tænk på hvor meget vand de renser i løbet af en dag. De lever af fjordens alger, som der er alt for mange af i fjorden pga. den store mængde kvælstoffer, som udledes fra landbruget via de åer, som løber ud i fjorden.
Vores muslinger som dyrkes på liner, passer sig selv og lever af algerne i fjorden.
Muslinger gavner vandmiljøet og de kan produceres på meget lidt plads. Linemuslinger hænger lodret i vandet, og udnytter pladsen effektivt.
På et areal på størrelse med en fodboldbane kan der der under gunstige forhold dyrkes 30.000 kg muslingekød om året.
I Roskilde Fjord, hvor vandets saltholdighed er lavere, vokser muslingerne noget langsommere. Ligesom vi også deler vores muslinger med fuglene i fjorden.
Sundt, lækkert og bæredygtigt
Muslinger er en sund spise og har et langt højere protein indhold end kød. Vil du gøre noget godt for naturen og miljøet, kan du skifte noget af kødet ud med muslinger – helst linemuslinger. Muslinger er velsmagende og kan tilberedes på mange lækre måder.
I Fjordhaven har vi lavet røgede muslinger, muslingesuppe, muslinge-tacos, marinerede muslinger mm. Vi har lige købt to wok-blus, så vi glæder os til at prøve mange flere lækre retter.