Cerastoderma edule
Hjertemuslingen foretrækker en blød sandbund, hvor den graver sig et par cm ned og stikker sine to korte ånderør op i vandet. Hjertemuslinger er tolerante i forhold til skiftende temperaturer og saltholdighed i vandet. Den lever ofte på lavt vand særligt i den nordlige del af Roskilde Fjord.
- Størrelse: 1 – 5 cm
- Tilhører gruppen bløddyr
Fakta:
- Størrelse: 1 – 5 cm
- Kan blive op til 8 år
”Vidste du at… Hjertemuslingen hurtigt kan grave sig ned, hvis den registrer skygger med sine lysfølsomme øjepletter?
Hjertemuslingen er hjerteformet, når man ser den fra siden. Skaller har tydelige flade ribber på ydersiden af skallen. Ribberne er besat med fine tværlister, der dog kan være slidt helt eller delvist ned. Skallerne er hvide eller svagt gullige.
Har en stor fod
Hjertemuslingen har en stor stærk fod som bruges, når muslingen graver sig ned eller bevæger sig hen over fjordens bund. Foden er cirka dobbelt så lang som skallen og gør hjertemuslingen i stand at lave hurtige spring for at slippe væk fra fjender.
Hjertemuslinger bliver spist af både mennesker, fugle og fisk. I Danmark spiser vi ikke ret mange hjertemuslinger, men andre steder regnes hjertemuslinger som en delikatesse.
Hjertemuslingen lever af småpartikler som den filtrer fra det vand, der hele tiden pumpes ind gennem åbningerne i skallen.
Du kan læse mere her: