Strandvejbred

Plantago maritima

Strandvejbred vokser i saltholdig jord. Du kan ofte finde den helt nede i vandkanten langs Roskilde Fjord. Strandvejbred har lange, smalle, kødfulde blade. På oversiden løber en rille ned gennem bladet, som på et græsstrå.  Strandvejbred får blomster der minder om andre vejbred- blomster.

 

Strandvejbred

Vidste du at… det har været almindeligt at spise strandvejbred i stedet for kål eller spinat?

Dengang blev strandvejbred ofte samlet af de fattige og blev regnet for en nødløsning. I dag mener mange at stranvejbred er en af de lækreste vilde urter i Danmark. Den kan både spises rå, ristet og stuvet. Bladene smager bedst i april – juni mens de er friske og sprøde. Senere på året kan de blive bitre, hårde og trævlede.

Strandvejbred kan smage meget forskelligt fra plante til plante, også selvom de står lige ved siden af hinanden, så det er en god ide at smage på dem mens du plukker, for at finde dem der smager bedst.  Pluk kun et par blade fra hver plante, så den kan vokse videre.

Se mere her: